De aanschaf van een nieuwe keuken is natuurlijk best kostbaar. Wanneer je een nieuwe keuken gaat uitzoeken wil je dan ook het liefst een keuken binnen je budget samenstellen. Maar hoe zorg je ervoor dat je een keuken binnen je budget samenstelt? Wij vertellen het je!

Bepaal het budget

Voordat je binnen je budget kunt blijven, moet je natuurlijk wel een budget hebben. Stel dan ook voordat je een winkel bezoekt een budget op. Dit voorkomt dat je in de winkel je laat inspireren door de meest mooie keukenopstellingen en innovatieve apparatuur, die achteraf veel te duur blijken te zijn. Bovendien kun je dan ook gerichter op zoek gaan naar de verschillende elementen voor de keuken. 

Hoe stel je een budget op?

Het klinkt natuurlijk vrij simpel: je bepaalt wat je uit wil geven aan de keuken. Maar je stelt natuurlijk niet iedere week een nieuwe keuken samen, dus het kan best lastig zijn om een reëel budget op te stellen. Wat hierbij kan helpen is dat je online op zoek gaat naar keukens die je mooi vindt en bekijkt wat deze kosten. Je kunt dan een veel gerichter budget opstellen. Daarnaast kan het helpen om per element een budget te bepalen en op deze manier je totale budget op te stellen. Je weet dan ook wat je ongeveer per element wil uitgeven, ook hierdoor kun je gerichter te werk gaan.

De keukenopstelling

De opstelling van de keuken kan ook invloed hebben op de prijs van de keuken. Een grote U-keuken bevat natuurlijk meer kasten en een groter werkblad dan een kleine rechte keuken. Wanneer je jouw nieuwe keuken gaat samenstellen is het dan ook goed om te bedenken hoe groot de opstelling moet worden en welke invloed dit op de prijs heeft. Misschien wilde je wel voor een ruime hoekkeuken kiezen, maar voldoet een rechte keuken ook aan jouw wensen.

De eyecatcher van de keuken

Het liefst wil je de gehele keuken volledig naar jouw wens inrichten, maar dat kan soms lastig zijn. We adviseren om één of twee elementen uit te zoeken waarvan je een eyecatcher wil maken. Kies je bijvoorbeeld voor een prachtig keramieken werkblad of een stijlvol front met een raamoptiek. Je kunt ervoor kiezen om aan deze elementen wat meer geld uit te geven en de rest van de keuken te voorzien van wat meer budget elementen. Zo creëer je een prachtige keuken binnen je budget!

A-merken vs. Huismerken

De meeste keukenwinkels bieden als het om keukenapparatuur gaat zowel huismerken als A-merken aan. Vaak wordt gedacht dat huismerken minder goede kwaliteit bieden dan A-merken, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het prijsverschil komt vaak door de innovaties waar de apparaten van A-merken van zijn voorzien. Daarnaast kan het zijn dat er meer aandacht besteed is aan het design van de A-merken. Maar op het gebied van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid zit er nauwelijks verschil tussen huismerken en A-merken. Overweeg voor jezelf dus of je het waard vindt om te kiezen voor duurdere A-merken, of dat minder innovatieve keukenapparatuur ook voor jou voldoet.